Jóga smíchu a Meditace pohybem

V pondělí dne 1.11.2021 se ve velkém sále znojemského kina Svět konala další z přednášek v rámci Akademie třetího věku Městské knihovny Znojmo. Tentokrát mezi nás zavítala Jana Martínková, cestovatelka, organizátorka setkání volného pohybu a tance, trenérka paměti 2. stupně a absolventka kurzů Jógy smíchu a seznámila nás s tématy Jóga smíchu a Meditace pohybem.

V první části přednášky jsme se dozvěděli mnoho o dokonalém léčebném procesu, který má každý z nás u sebe, totiž smíchu. Například proč je smích zdraví prospěšný nebo kdy byl poprvé ordinován jako lék. Pochopili jsme, jak vlastně smích funguje a proč je přirozené, že jeden smějící se člověk k sobě strhne spoustu dalších. Vyzkoušeli jsme si i několik smíchocviků a několikrát se od srdce zasmáli.

V druhé části přednášky jsme se nechali poučit, co to je meditace pohybem a proč a jak se dá meditovat třeba i při mytí špinavého nádobí. Dále jsme se dozvěděli něco o součásti čínské medicíny – cvičení čchi-kung a prohlédli si, jak jednoduchým se toto cvičení zdá. Mistři čchi-kungu ale pracují s energií a díky ní dokáží léčit fyzické problémy svého těla.

Při přednášce jsme se dozvěděli mnoho nového a potěšilo nás i odlehčené téma. Vždyť smích je v době počínajících plískanic a zkracujících se dní víc než potřeba!


Mgr. Blanka Hálová

a3v 1.11 21 1   a3v 1.11 21 2   a3v 1.11 21 3   a3v 1.11 21 4