Změny v oblasti knihovnictví v roce 2002

Knihovní zákon je k dispozici ke stažení na stránkách Národní knihovny Praha: http://www.nkp.cz/o_knihovnach/Zakon257.htm nebo k nahlédnutí či okopírování v MěK Znojmo.

Na nový knihovní zákon naváže vyhláška MK ČR, stanovující a rozšiřující pravidla k některým ustanovením knihovního zákona: k meziknihovní výpůjční službě a k evidenci a revizi knihovního fondu. Vyhláška není doposud schválena. Dle harmonogramu MK ČR má být vyhláška schválena do konce roku 2001. Dnem nabytí účinnosti nové vyhlášky budou zrušeny vyhlášky dosud platné:

1. Vyhláška ministerstva školství a kultury č. 51/1963 Sb., o evidenci knihoven jednotné soustavy, o meziknihovní výpůjční službě a o přednostním právu knihoven při získávání literatury, časopisů a jiných sbírkových materiálů.

2. Vyhláška ministerstva školství a kultury a Státní komise pro rozvoj a koordinaci vědy a techniky č. 110/1965 Sb., o evidenci zahraniční literatury.

3. Směrnice ministerstva kultury ČSR č. j. 10 284/69, o evidenci a revizi knihovních fondů v knihovnách jednotné soustavy, ve znění směrnice č. j. 12 216/83-II/2.

Povinnosti zřizovatelů knihoven v návaznosti na nový knihovní zákon:

l) Podat návrh na zápis do evidence knihoven na Ministerstvu kultury ČR – nejpozději do 31. 12. 2002

2) Vypracovat nebo aktualizovat Knihovní řád - nezbytný doklad k návrhu pro zápis do evidence knihoven na MKČR

3) Vypracovat nebo aktualizovat doklad pro zápis do evidence knihoven na MKČR u knihoven s právní subjektivitou a nezbytný doklad všech knihoven pro projekty grantového programu VISK

Vzorové předlohy Zřizovací listiny (Statutu) a Knihovního řádu budou k dispozici v regionálním odd. MěK Znojmo a ke stažení zde: Vzor zřizovací listiny profesionální knihovny , Vzor zřizovací listiny knihovny ,která je organizační složkou obce , Vzor knihovního řádu .

Vzorové předlohy vychází z nového knihovního zákona, dokumenty zpracované podle vzorů proto mohou nabýt účinnosti nejdříve dnem 1. 1. 2002. Při zpracování vzorů byly použity dokumenty: Ladislava Zemánková: Veřejné knihovny a jejich základní dokumenty(NKP 1999), Příručka knihovníka (SVK Ostrava 1996), dokumenty MěK Znojmo a dokumenty Knihovny Karla Dvořáčka Vyškov.